İanələr 15 sentyabr 2024 – 1 oktyabr 2024 Vəsaitlərin toplanılması haqqında

Veszélyes viszonyok: visszaemlékezések Karády Katalinra,...

Veszélyes viszonyok: visszaemlékezések Karády Katalinra, Ujszászy Istvánra, a második világháborúra és a szovjet hadifogság éveire

Székely András
0 / 5.0
0 comments
Bu kitabı nə dərəcədə bəyəndiniz?
Yüklənmiş faylın keyfiyyəti necədir?
Kitabın keyfiyyətini qiymətləndirə bilmək üçün onu yükləyin
Yüklənmiş faylların keyfiyyəti necədir?
Székely András (külföldön André de Székely, 1919-2008), az egyik legnagyobb amerikai televíziós társaság, az ABC filmprodukciós osztályának alelnök-producere élete kalandokban és sikerekben egyaránt gazdag volt, miként ezt az utolsó hónapjaiban vele készített interjúk is alátámasztják. A hihetetlen önbizalomról tanúskodó, gyakran svejki hangvételű elbeszélésekből kibontakozik a színiakadémiát végzett aranyifjú befolyásos arisztokraták, híres színészek és színésznők társaságában töltött pályakezdő, bohém éveinek története a háború előtti Budapesten és külföldön. Megismerkedhetünk a francia idegenlégiótól a kiugrási kísérletig ívelő második világháborús „kalandjaival”. Ezt az időszakot az ötéves szovjet hadifogság zárta le. Különösen érdekes részleteket olvashatunk Ujszászy Istvánnal való kapcsolatáról, akivel a kransznogorszki fogolytáborban találkozott, valamint a legendás „kémtábornok” menyasszonyáról, Karády Katalinról. Utóbbihoz a harmincas évek második felétől a színésznő haláláig tartó jó viszony fűzte. A sorok között felsejlik az 1950 és 1956 közötti budapesti színházi világ képe is, s szó esik az emigrációt követő beilleszkedéséről az Egyesült Államok művészi-kulturális életébe.

Hosszú élete során Székely András ismételten kapcsolatba került a francia, magyar, német, szovjet és amerikai titkosszolgálatokkal. A beszélgetésekből erről csak homályos, gyakran megtévesztő kép bontakozik ki – izgalmas kalandra híva az olvasót.


İl:
2017
Nəşriyyat:
Nemzeti Emlékezet Bizottsága
Dil:
hungarian
Səhifələr:
190
ISBN 10:
6155656134
ISBN 13:
9786155656132
Seriyalar:
Gulág Könyvek
Fayl:
PDF, 7.60 MB
IPFS:
CID , CID Blake2b
hungarian, 2017
Onlayn oxumaq
formatına konvertasiya yerinə yetirilir
formatına konvertasiya baş tutmadı

Açar ifadələr